GLA (gamma-linoleenzuur)

GLA is de Engelse afkorting voor gamma-linoleenzuur (Gamma Linoleic Acid). Het menselijk lichaam kan dit vetzuur zelf maken uit linolzuur. In sommige omstandigheden gebeurt dit echter te weinig zoals bij een tekort aan vitamine B6, zink, magnesium, biotine of calcium of bij een hoge alcohol inname of een overdadig gebruik aan verzadigd vet. Diabetici kunnen ook met dit probleem te maken krijgen.
Het lichaam gebruikt de essentiële vetzuren voor de vorming van prostaglandines en leukotrienes. Dit zijn stoffen die betrokken zijn bij ontstekingen en pijn en verder van invloed zijn op hormonen. Extra GLA kan een verstoorde balans herstellen.
Teunisbloem olie, de olie uit de zaden, wordt vaak gebruikt als geconcentreerde vorm van GLA. Teunisbloemolie bevat 7 tot 10 % van haar vetzuren in de vorm van gamma-linoleenzuur.

Eigenschappen
– Vermindert schilfers en roodheid, voorkomt jeuk en bevordert genezing bij eczeem. Wordt ook gebruikt bij psoriasis.
– Verzacht droge huid en zorgt ervoor dat de celmembranen die de huid vormen stabiel en sterk zijn. Het schijnt dat de olie het verouderingsproses vertraagt.
– Kan MS helpen voorkomen en lijkt vooral geschikt voor kinderen met deze ziekte.
– Kan helpen bij leverklachten door alcohol (levercirrose), hyperactiviteit van kinderen en cystische fibrose.
– Kan een stimulerend effect hebben op het lichaam door de omzetting van vet in energie te stimuleren.
– Verstoringen van het hormonale evenwicht, die mogelijk PMS veroorzaken, en klachten door de overgang kunnen door teunisbloemolie (GLA) verzacht worden, door symptomen te verlichten als opgeblazenheid, vocht vasthouden, geïrriteerdheid en depressie.
– Vermindert de ontstekingen van reumatoïde artritis.
– Kan een immunosuppressief effect op het lichaam hebben.

Teunisbloemolie zorgt voor een geconcentreerde bron: 7 % tot 10 % van de vetzuren zijn in de vorm van GLA. Zwartebesolie is ook een goede bron van GLA.

Goede voorbeelden van producten met teunisbloem(olie) en zwartebes(olie) zijn Alfa-Omegacaps CMN en BIO-thee Zwarte Aalbes van Naturapharma.

You may also like...